ISO 15504 Belgesi (SPICE Belgesi)
SPICE, yazılım süreçlerinin iyileştirilmesi ve yetenek düzeyinin belirlenmesi amacıyla tasarlandı. Bu uluslararası geçerliliği olan yazılım süreç kalite standardı, yazılım firmalarının amacı olan kaliteli ürünlerin zamanında ve beklenen maliyetle müşterilere teslim edilmesini sağlar. SPICE, yazılım süreçlerini iyileştirme çalışmalarının yapılmasına yardımcı olur ve süreç değerlendirme modelleri arasında yaygın olarak kullanılır. Bu model, zaman içinde belli sektörler için, özel olarak tasarlandığı için Medi SPICE, Automotive SPICE ve Enterprise SPICE gibi alt modeller ortaya çıkmıştır.
SPICE belgesi, ingilizce terim olarak Software Process Improvement and Capability Determination diye geçmektedir. Türkçe çevirisi ile yazılım süreçlerinin geliştirilmesi ve yetenek düzeyini belirlemek ve bunun için bir altyapı oluşturmak anlamındadır. Spice belgesi kuruluşa, farklı yazılım süreç değerlendirmeleri için yöntemleri ortak bir yapıda oluşturmayı ve sonuçları izlemeyi kolaylaştırmaktadır.
ISO 15504 - Spice
ISO 15504 standardı Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından hazırlanmış ve yayınlanmıştır. Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi anlamına gelen iso 15504 standardı, yazılım yapan firmalar için geliştirme süreçlerinin iyileştirilmesini, izlenebilir olmasını ve etkinliğinin sağlanmasını hedeflemektedir.
ISO 15504 Yazılım Süreç Değerlendirme Sistemi, Projelerin planlanma, yönetim, geliştirme ve organizasyonel süreçlerini ana konu olarak almaktadır. Tüm dünyada bilgi teknolojilerine ait gelişim hızla artmaktadır. Yapılan yazılım çalışmaları ile adım adım gelişmek ve bu süreçlerde değerlendirme çalışmalarının yapılması çok önemlidir. Süreçlerin geliştirilmesinde ne yapılacağını ve nasıl bir yol izleneceğini bilmek, bu süreçlerin yeterliliğini müşterilere kanıtlamak ve değerlendirmelerin hangi sürece nasıl etki ettiğini benimsemek ile sürekli iyileştirme yoluna gidilebilir.
TSE, ISO 15504 belgesi standartlarını aşağıdaki şekilde yayınlamıştır;
- TS ISO/IEC 15504-1 Bilgi teknolojisi - Yazılım süreç değerlendirmesi - Bölüm 1: Kavramlar ve tanımlar sözlüğü (İPTAL)
- TS ISO/IEC 15504-2 ... Bölüm 2: İşlem ve işlem kapasitesi için referans modeli (İPTAL)
- TS ISO/IEC 15504-3 ... Bölüm 3: Değerlendirme işlemi
- TS ISO/IEC 15504-4 ... Bölüm 4: Değerlendirmelerin uygulanması için kılavuzluk
- TS ISO/IEC 15504-5 ... Bölüm 5: Süreç değerlendirme modeli için örnek
- TS ISO/IEC 15504-6 ... Bölüm 6: Yaşam döngüsü süreci değerlendirme modeli için örnek
- TS ISO/IEC TS 15504-8 ... Bölüm 8: IT hizmet yönetimi için bir örnek süreç değerlendirme modeli
- TS ISO/IEC TS 15504-9 ... Bölüm 9: Hedef süreç profilleri
- TS ISO/IEC TS 15504-10 ... Bölüm 10: Güvenlik ile ilgili ilaveler
Daha sonra iptal edilen ilk iki standardın yerini şu standartlar almıştır:
- TS ISO/IEC 33001 Bilgi teknolojisi - Süreç değerlendirmesi - Kavramlar ve terimler
- TS ISO/IEC 33002 Bilgi teknolojisi - Süreç değerlendirmesi - Süreç değerlendirmenin icrası için ihtiyaçlar
Bilgi teknolojileri alanında yazılım geliştirme yaşam döngüsü ile belirlenir. Analiz, çözümleme, tasarım, gerçekleştirme, test ve bakım gibi temel adımlar atılmaktadır. Kullanıcı gereksinimleri devamlı olarak değişmekte ve gelişmektedir. Bu nedenle bu döngü, bir yandan yeni yazılım gereksinimleri bir yandan da mevcut yazılımların güncellemeleri için hep tekrar etmektedir. Bu açıdan yazılım firmalarının ISO 15504 belgesi (SPICE belgesi)almış olması büyük bir kazanımdır.
ISO 15504 Belgesinin (Spice Belgesinin) Faydaları nelerdir?
ISO 15504 Belgesi (SPICE), bir firmanın yazılım kalitesinin değerlendirilmesine, yeteneklerinin belirlenmesine ve iyileştirilmesine yönelik sistematik bir işleyişe sahip olduğunu kanıtlar. Bu belge, ayrıca firmanın yazılım kalitesinin gelişmesini ölçmeyi sağlayan bir yapıya sahip olduğunu ve sürekli iyileştirme kültürünün yerleşik hale geldiğini gösterir. Ayrıca, firmanın temel faaliyet alanındaki iş hedeflerini karşılamak için mühendislik yaklaşımı kullandığını ve kaynaklarını en etkin şekilde kullandığını kanıtlar.
Tüm bu özellikler, bir firma için yazılım kalitesinin yüksek olduğunu ve bu kaliteyi sürdürmek için sistematik bir işleyişe sahip olduğunu gösterir. Bu tür bir firmada, yazılım kalitesinin geliştirilmesine yönelik güncel ölçme yöntemleri kullanılır ve sürekli iyileştirme kültürü yerleşik hale gelmiştir. Ayrıca, bu tür bir firma, temel faaliyet alanındaki iş hedeflerini karşılamak için mühendislik yaklaşımını kullanır ve kaynaklarını en etkin şekilde kullanır.