ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 27001 belgesi, şirketlerin gizli bilgilerinin güvenliğine yönelik riskleri etkin bir şekilde yönetmek için oluşturulmuş sistematik ve önleyici bir yaklaşımdır. Sistem potansiyel tehditlere karşı korunma sağlamak için güvenlik açıklarını vurgulayarak hassas kurumsal bilgilerin etkin yönetimini savunmaktadır.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi; Kuruluşların bilgi varlıklarının farkına varmalarına, varlıkların önemini anlamalarına, risklerinin belirleyip yönetmeye ve iş sürekliliğini sağlamaya destek olmaktadır.
ISO 27001 Belgesi Standardı; Bilgi yönetim sistemi kurularak, geliştirilmesi, işletilmesi, izlenmesi, gözden geçirilmesi, sürekliliği ve sürdürebilirliği için bir model oluşturmak için hazırlanmıştır. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Uygulamak İsteyen Bir Kuruluşta yapılması gereken bazı aşamalar şu şekildedir.
- Bilgi güvenliği politikası ve ek güvenlik politikaları oluşturulmalıdır.
- Bilgi Güvenliği Organizasyonu oluşturulmalıdır.
- Varlık yönetimi yapılmalıdır.
- İnsan kaynakları tarafından görev ve sorumluluk belirlenmeli ve gerekli sözleşmeler yapılarak özlük dosyalarında saklanmalıdır.
- Fiziksel ve çevresel güvenlik sağlanmalıdır.
- İletişim ve işletme yönetimi düzenlenmelidir.
- İlgili yasalar ve sözleşmeler kapsamında uyumun sağlanıyor olması gerekmektedir.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Prensipleri
Gizlilik; İşletmeye ait bilgilerin yetkililer dışında kimsenin ulaşamayacağı şekilde tasarlamak ve bilginin dışarıya sızmasını engelleme prensibidir.
Kullanılabilirlik; Yetkilendirilmiş kişilerin, işletme özelinde bir bilgiye ihtiyacı olduğunda ilgili ağa bağlanarak istenilen veriye hemen ulaşabilme prensibidir.
Bütünlük; İşletmeye ait bilgilerin orijinal haliyle saklanması ve muhafazasının sağlanması prensibidir.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Faydaları
Bilgi değerli bir varlıktır. Her ne olursa olsun onun korunması ve muhafazasının garanti altına alınması gerekmektedir. Riskleri önceden tespit ederek olabilecek zararları önleyebilir ve maddi tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem müşteri bünyesinde hemde pazar gereklilikleriyle uyumlu hale gelebilir ve riskleri azaltabilirsiniz.
- Bilgilerinizin güvenliğini sağlayarak, bilgi kaybı ve varlık düzeyinde riskler minimuma indirilir.
- Bilgi Güvenliği ve Kişisel Veri gibi yasal zorunlulukları karşılamaya hazır olursunuz. Standartlara ve mevzuatlara uyumluluk sağlanır.
- Firmaya ait tüm bilgilerin önemi düzeyine bakılmaksızın koruma altına alınması sağlanır.
- Firma içi veya dışından oluşabilecek tüm kirli bilgi tahribatının önüne geçilir.
- ISO 27001 sisteminin işletilmesiyle firma düzeyinde bilgi varlıklarının ne olduğu ve gizli bilgilerin hangilerinin paydaşlara açılacağı veya gizli tutulacağının farkındalığı sağlanır.
- Müşteri tarafından rakiplere göre daha üst düzeyde değerlendirmeye tabi tutulur.
- İlgili pazarda yüksek prestij sağlanır.
ISO 27001 Belgesi’ni Kimler Almalıdır?
ISO 27001 belgesi, herhangi bir yerde faaliyet gösteren tüm işletmeler tarafından büyüklük ve hangi sektörde olduğuna bakılmaksızın alınabilecek bir belgedir. Birçok sektörde zorunlu hale getirilen iso 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi standardı günümüz teknoloji ve yazılım şirketlerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Özel sektörde savunma sanayi, sağlık kuruluşları ve yazılım geliştirmesi yapan işletmeler için yasal zorunluluk düzeyine getirilmiş ve alınması gerekmektedir. Bilişim sektörü başta olmak üzere tüm işletmelerde kurulabilen evrensel yapısıyla firmaların gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik düzeylerinde maksimum verim sağlamayı amaçlamaktadır.
E-fatura entegratör firmaların, gümrük işlemlerini yapan kuruluşların, sağlık kuruluşlarının ve bilgiyi işleyen kuruluşların iso 27001 belgesi alması yasal yükümlülüktür.
Ayrıca sektör bazlı üstünlük sağlamak, işletme prestijini arttırmak, müşteri güvenirliliği sağlamak ve bilgiyi güvenlik risklerini minimize etmek isteyen tüm kuruluşların bu belgeye sahip olması gerekmektedir.
ISO 27001 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 27001 belgesi almak isteyen firmaların öncelikle başvuru işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. EOSCert olarak bize gelen başvurularınız özenle tamamlandıktan sonra işletmeniz özelinde planlamalar yapılır. Akredite olan kuruluşumuz tarafından denetim ve değerlendirmeleriniz yapılarak belgelendirme süreciniz başlatılır.
ISO 27001 belgesine sahip olmayı hedefleyen firmalar, her durumda bu standardın gereklilikleri yerine getirmek zorundadır. Gerekli dokümantasyonun sağlanması, kayıtların oluşturulması, sistemi bileşenlerin kurulması ve benzeri gibi adımlar ISO 27001 'de yer alan şekliyle gerçekleştirilmelidir.
- İlk Değerlendirme aşamasında uygunsuzluk alanların belirlenmesi ve kuruluşu incelemek için bilgilerin toplanması sağlanır.
- Denetim aşamasında değerlendirme esnasında alınan bilgilerin teyit edilmesi sağlanır. Kuruluştaki iso 27001 yapısı standart gerekliliklerine göre denetlenir.
- Belgelendirmenin tamamlanması aşamasında ise denetim sonrası varsa çıkan uygunsuzlukların kapatılması ve raporun uygun olarak tamamlanması halinde belgelendirme komitesine sunularak onay verilmesi ile yapılır.
ISO 27001 Belgesi Nereden Alınır?
ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi standardını sizin faaliyet alanınızda / sektörünüzde verebilecek belgelendirme kuruluşu tarafından almanız gerekmektedir. Her sektör için belirlenmiş olan EA / NACE kodu bulunmaktadır. EOScert olarak iso 27001 standardında tüm sektörlere belgelendirme yapabilmekteyiz. Tüm başvuru süreçleriniz ve aklınıza takılan konular için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.