BRC Belgesi

BRC Belgesi Standardı ( British Retail Consortium ) İngiliz Perakendeciler Birliği tarafından oluşturulmuş bir standarttır. BRC Standardının çıkış amacı; İngiltere’ de bulunan zincir marketlerin, raflarına koyarak satışını yapacakları gıda ürünlerinin güvenilirliğini sağlamak, bu tedarikçileri sürekli denetleyerek kaybedecekleri zamanı da geri kazanmaktı. BRC Standardını oluşturan bu birlik belki de attığı adımın ne kadar büyüyeceğini bilmiyordu. Ancak günümüzde sadece İngiltere’ de yer alan zincir marketler değil, dünyanın dört bir yanındaki marketler, işletmeler, gümrük müdürlükleri BRC Belgesinin zorunluluğu konusunda aynı fikirde olmuş durumdadır.

BRC Standardı iki farklı yapıdadır diyebiliriz. (BRC FOOD / BRC IOP)

  • BRC FOOD Belgesi: Gıda ürünleri üreten işletmelerin alması gereken bir belgedir.
  • BRC IOP Belgesi: Gıda ile temas eden birincil ve ikincil ambalaj malzemesi üreten işletmelerin alması gereken bir belgedir.

BRC Standardı gıda üretimi yapan marka sahiplerinin ve perakendecilerin güvenlik ile ilgili gereklilikleri yerine getirdiğini, gıda üretim tesislerinde maksimum hijyenin sağlanması amacıyla geliştirilmiştir. İngiltere’de ürün satışı yapma hedefi olan kuruluşlar bu brc sertifikasına zahip olmak zorundadırlar. Brc Standartı 7 bölümden oluşmaktadır;

  1. Üst Yönetim Taahhüdü ve Sürekli İyileştirme
  2. Gıda Güvenliği Planı
  3. Ürün Güvenirliliği ve Kalite Yönetim Sistemi
  4. Üretim Yerinin Şartları
  5. Ürün Kontrolleri
  6. Proses Kontrolleri
  7. Eğitimli Personel

 

BRC BELGESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

BRC Belgesi, işletmenin genel düzenini ve işleyişini iyi anlamda değiştirebilecek bir standarttır. Bu belgeyi almak isteyen işletmelerin, belge sahibi olduklarında edineceği faydalar aşağıdaki gibi olacaktır;

  • BRC Belgesi sahibi olan işletmeler hem yurt içi hem yurt dışı piyasalarında çok rahat iş yapabilecek bir belgeye sahip olacaklardır.
  • En üst düzeyde kaliteli ürünler üretebileceklerdir.
  • Hijyenik üretim yaptıklarının güvencesini oluşturmuş olacaklardır.
  • Zincir mağazaların 6 ay’ da bir yapacakları denetimlerden muaf olacaklardır.
  • İhracat faaliyetlerinde gümrük geçişlerinde büyük kolaylıklara sahip olacaklardır.
  • Ticari ortaklıklar kuracakları müşterilerin ve ürünlerini kullanacak müşterilerin gözünce önemli derecede güven kazanır.
  • Pazar payının genişlemisene olanak sağlayacaktır.
  • Gıda nedenli oluşabilecek risklerin önüne geçmekte büyük önem sağlar.

 

BRC BELGESİNİ KİMLER ALMALIDIR?

BRC Belgesini alacak işletmeleri ana iki kategori altında inceleyebiliriz.

Birincisi; Gıda ürünleri üreten tüm işletmeler BRC Belgesi alabilirler.
İkincisi; Gıda ile temas eden işletmeler BRC Belgesi alabilirler. Ancak gıda ile temas eden işletmeleri kendi içinde ikiye ayırmakta yarar vardır. Gıda ile temas eden birincil ambalaj malzemesi üreten işletmeler ve gıda ile temas eden ikincil ambalaj üreten işletmeler olarak sınıflandırabiliriz.

BRC belgesini, tüm endüstrtiyel gıda ürün üreticileri, ithalat yapan kuruluşlar, toptan ve perakendeciler, gıda tesisleri, paketleme yapan kuruluşlar, catering firmaları, konserve tesisleri, kesimhane vb. firmalar brc belgesi almaları gereklidir. Kısaca açıklayacak olursak tüm gıda işletmeleri brc belgesini alabilir. Özellikle yurt içi ve yurt dışı zincir mağazalara ürün verecek gıda işletmelerinin BRC Belgesi almaları kimi zaman gereklilik kimi zaman ise tercih sebebidir. Şöyle ki; bazı ürün kategorilerinde BRC Belgesi sahibi olan işletmeler bu zincir marketlere ürün verebilecekken, bazı ürün kategorilerinde BRC Belgesi olmasa da ürün verebilecek olup, 6 ay’ da bir tedarikçi denetimini başarılı bir şekilde geçirdiği sürece ürün verebileceklerdir.

 

BRC BELGESİ NASIL ALINIR?

BRC belgesi almak için karar veren işletmelerin öncelikle iki konuya dikkat etmesi gerekmektedir. BRC Belgesi almak isteyen işletme, fiziki şartlarının BRC Standardına yeterli olduğundan emin olmalıdır. Fiziki şartları BRC Belgesi almak için yeterli değil ise bile düzeltilebilir, geliştirilebilir yapıda olması asgaridir diyebiliriz. BRC Belgesi almak isteyen işletmelerin denetimleri oldukça ağır şartlarda gerçekleşeceği için ve neredeyse sıfır hata parolası ile üretim yapılması gerektiği için bu noktada ilk önemli husus elbette fiziki şartların yeterli olması ve çapraz kontaminasyonların olmaması olacaktır.

BRC Belgesi almak için karar veren işletmelerin dikkat etmesi gereken ikinci konu ise; işletmenin izlenebilir, sürekli gelişen ve yeterli bir dokümantasyon yapısı (belirli yazılımlar ile de desteklenebilir) olması mecburidir. Hammadde girişinden son ürün çıkışına kadar hemen her kademenin kayıtlarının tutularak ilerlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple hem fiziki şartların yeterliliği hem de dokümantasyon yapısının yeterliliğinin sağlanması için, BRC Belgesi almak isteyen işletmelerin öncelikli olarak BRC Danışmanlığı veren bir işletme ile çalışması yerinde bir karar olacaktır.

BRC Danışmanlığı ile işletme fiziki şartların yeterli olup olmadığını bir uzman gözü ile değerlendirmiş olur. Ayrıca BRC Danışmanlığında uzman kişinin değerlendirmeleri ve yol göstericiliği ile işletmenin bilinçsiz bir şekilde yatırım yapmasını, daha sonra oluşacak masrafları, zaman kayıplarını engellemekte mümkün olacaktır. BRC Danışmanlığı ile işletme dokümantasyon yapısını hem hızlı, hem de doğru bir şekilde kurabilir. İşletme BRC Danışmanlığı alarak, personellerinin eğitilmesini sağlamanın yanı sıra, kurulan dokümantasyon yapısı ve sistemin işlerliğini görebilmek için kayıtların tutulması ve izlenmesi için de destek almış olacaktır. BRC Belgesi almak için BRC Danışmanlığı alan işletmelerin ikinci adresi BRC Belgesi veren belgelendirme firmaları olacaktır.

Brc sertifikası almak isteyen firmalar başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. EOScert olarak bizlere ilettiğiniz başvurularınızı özen içerisinde tamamlamaktayız. Kuruluşunuza özel planlamaları gerçekleştirdikten sonra akredite olan kuruluşumuz tarafından denetim ve değerlendirmeleriniz yapılmaktadır. Bu doğrultuda belgelendirme süreciniz başlatılır.

Brc sertifikasını almak isteyen firmalar standart şartlarını yeri getirmek zorundadır. Gerekli dokümantasyonun bulunması, kayıtların oluşturulması gibi adımların akabinde;

  • İlk Değerlendirme aşamasında uygunsuzluk alanların belirlenmesi ve kuruluşu incelemek için bilgilerin toplanması sağlanır.
  • Denetim aşamasında değerlendirme esnasında alınan bilgilerin teyit edilmesi sağlanır. Kuruluştaki brc yapısı standart gerekliliklerine göre denetlenir.
  • Belgelendirmenin tamamlanması aşamasında ise denetim sonrası varsa çıkan uygunsuzlukların kapatılması ve raporun uygun olarak tamamlanması halinde belgelendirme komitesine sunularak onay verilmesi ile yapılır

 

BRC BELGESİ NEREDEN ALINIR?

BRC Belgesi almak için akredite belgelendirme kuruluşlarına müracaat edilmesi gerekmektedir. EOS Belgelendirme olarak, işletmenizin BRC Belgelendirme sürecinde, Türkiye’nin en uzman kadrosu ile hizmet verebilecek alt yapıya sahip olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Bizimle İletişime Geçin

Tüm soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.