ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 45001 Belgesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi olarak adlandırılmış daha önceki versiyonlarında 18001 olarak bilinen standarttır. Bu standart çalışanlara yönelik hastalık, yaralanma, kaza gibi işle ilgili oluşabilecek riskleri önlemek amacı ile çıkarılmış bir standarttır.
Çalışma ortamlarının sağlıklı ve daha güvenli olmasını sağlar. İş sağlığı ve güvenliği, iso 45001 konusundaki ihtiyaçları tespit etmekle beraber kalite ve çevre standartlarıyla da uyumlu uluslararası bir standarttır. Bu nedenle diğer yönetim sistemlerine kolaylıkla entegre edilebilmektedir.
Bu sistem sayesinde firmalar sağlık ve güvenlik risklerini belirleyip denetleyerek kaza riskini en düşük seviyeye indirir. Sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamıyla birleştiren firmanın genel performansını artırır.
Hedefi üç maddede özetlemek gerekirse:
Çalışanları korumak: İş sağlığı ve güvenliğinin ilk amacı, çalışanları iş yerinin olumsuz etkilerinden korumak, güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır.
Üretim güvenliğini Sağlamak: İş kazaları ve meslek hastalıkları gibi oluşabilecek işgücü ve iş günü kayıplarının orta seviyelere çekilmesi sayesinde iş veriminin arttırılarak üretim düzeyinin korunması.
İşletme güvenliğini sağlamak: Çalışma alanlarında alınan önlemlerle işletmeyi riske atacak yangınların, patlamaların ve makine arızalarının ortadan kaldırılması işletme güvenliğini arttıracaktır.
ISO 45001 Belgesinin Faydaları Nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre, iş yerlerinde yüksek maliyetlere ihtiyaç duyulmadan alınacak kolay önlemlerin pek çok iş kazasını önleyerek maddi ve manevi zararların önüne geçebildiğini göstermiştir. ISO 45001 belgesi kurulmasındaki faydalar aşağıdaki şekildedir.
- Risk yönetimi ve uygulanan önlemler sayesinde olası iş kazalarının önüne geçilmesini sağlar.
- İş sağlığı ve güvenliği etkinliklerinin firma içinde uygun bir şekilde yayılmasını sağlar.
- Sağlık ve güvenlik risklerinin her zaman iyi yönetilmesini sağlar.
- Alınan önlemler ile firmayı riske atabilecek makine arızaları, patlama, yangın gibi olumsuz durumları engelleyerek iş güvenliğini sağlar.
- İşletmelerdeki tüm proseslere entegre olarak var olan kaynakların korunmasını sağlar.
- İş yerinde ölümlere, hastalıklara, yaralanmalara, hasara ve tüm kayıplara sebebiyet verebilecek istenmeyen olayların büyük ölçüde önüne geçilmesini amaçlar.
- Oluşabilecek iş kazalarının önüne geçerek işletme içi iş gücü kaybını önler ve iş verimini arttırmaya yardımcı olur.
- Personellere çok daha güvenli bir çalışma ortamı sunar.
- Firma itibarını arttırarak prestij ve imaj katar.
- İşletme içi iş sağlığını koruyarak müşteri odaklı yaklaşım sergilemeye ve memnuniyet artışına destek olur.
ISO 45001 Belgesi ’ni Kimler Almalıdır?
ISO 45001 belgesi mevcut formdaki işletmelerin, iş ve işçi sağlığı yönetim sistemi ile iş güvenliğini daha etkin kılmak isteyen kuruluşlar tarafından tercih edilmektedir. Kuruluşların sistemsel eksiklerini azaltabilmek, risklerini belirleyerek önlemler alabilmek için başvurduğu belgelendirme türüdür. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Büyüklük veya sektör ayırt etmeksizin her firmaya uygulanabilir. Ayrıca sektör bazlı üstünlük sağlamak, işletme prestijini arttırmak, müşteri güvenirliliği sağlamak isteyen tüm kuruluşların bu belgeye sahip olması gerekmektedir.
ISO 45001 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 45001 belgesi almak isteyen firmaların öncelikle başvuru işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. EOSCert olarak bize gelen başvurularınız özenle tamamlandıktan sonra işletmeniz özelinde planlamalar yapılır. Akredite olan kuruluşumuz tarafından denetim ve değerlendirmeleriniz yapılarak belgelendirme süreciniz başlatılır.
ISO 45001 belgesi amaçları, aşağıdaki şekilde sıralanabilir. İş sağlığına yönelik belirlenmiş genel şartlar, iso 45001 için sistem politikası, oluşturulan sistemin planlanması, uygulanması ve işletilmesi, işleyişte olan sistem yapısının kontrol edilmesi ve gözden geçirilmesi vb. gibidir. Bu yapısal düzene göre ana prensipler oluşmuştur.
- Üst yönetimce belirlenmiş olan bir iş sağlığı ve güvenliği politikası oluşturulmalıdır.
- İş sağlığına yönelik olarak risk analizleri yapılmalı, risk derecelendirmeleri oluşturulmalı, acil durumlar için eylem planı belirlenmeli ve prosesler için planlama yapılmalıdır.
- Yapılan işe göre oluşabilecek risk ve tehlikelerin belirlenerek ortaya çıkarılması, bu risk ve tehlikeler için gerekli önlemlerin alınması ve herhangi bir acil duruma karşı planlamanın yapılarak uygulamaya sokulması gerekmektedir.
- ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği sistemine göre performans değerlendirmeleri belirli aralıklarla yapılmalı, bunun için önleyici veya düzeltici faaliyet kayıtları oluşturulmalıdır. dokümantasyon aşamasında belirtilmiş aralık süreçlerinde iç denetimlerin yapılması sağlanmalıdır.
- Yukarıdaki süreçlere müteakip olarak üst yönetim tarafından yine dokümantasyon aşamasında belirtilen periyotlar ile yönetim gözden geçirme toplantıları yapılmalıdır.
- ISO 45001 belgesine sahip olmayı hedefleyen firmalar, her durumda bu standardın gereklilikleri yerine getirmek zorundadır. Gerekli dokümantasyonun sağlanması, kayıtların oluşturulması, vb. gibi adımlar ISO 45001 'de yer alan şekliyle gerçekleştirilmelidir.
1. İlk Değerlendirme aşamasında uygunsuzluk alanlarının belirlenmesi ve kuruluşu incelemek için bilgilerin toplanması sağlanır.
2. Denetim aşamasında değerlendirme esnasında alınan bilgilerin teyit edilmesi sağlanır. Kuruluştaki ISO 45001 yapısı standart gerekliliklerine göre uzman baş denetçilerimiz tarafından denetlenir.
Belgelendirmenin tamamlanması aşamasında ise denetim sonrası varsa çıkan uygunsuzlukların kapatılması ve raporun uygun olarak tamamlanması halinde belgelendirme komitesine sunularak onay verilmesi ile yapılır.
ISO 45001 Belgesi Nereden Alınır?
ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi standardını sizin faaliyet alanınızda / sektörünüzde verebilecek belgelendirme kuruluşu tarafından almanız gerekmektedir. Her sektör için belirlenmiş olan EA / NACE kodu bulunmaktadır. EOScert olarak iso 45001 standardında tüm sektörlere belgelendirme yapabilmekteyiz. Tüm başvuru süreçleriniz ve aklınıza takılan konular için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.