GHP - İyi Hijyen Uygulamaları
GHP’nin ingilizce karşılığı Good Hygiene Practices, türkçe karşılığı ise başlıkta bahsettiğimiz gibi İyi Hijyen Uygulamalarıdır. Gıda güvenliği yönetim sisteminin ön şartı olan Ghp, güvenilir üretim yaparak tüketici sağlığını korumayı amaçlamaktadır. Gıda maddelerinin güvenilir olması için satın alma, üretim, muhafaza ve sunum diziliminde gerekli olan kontrollerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınarak insan sağlığına zararlı olmamasından kaynaklı geliştirilmiş standarttır.
GHP, gıda üretim tesislerinin yapılandırılması ve tasarımı, temizleme ve dezenfekte yöntemlerini, süreçteki tüm hijyenik uygulamaları içeren bir sistem üzerine kurulmuştur. Ghp-İyi hijyen uygulamaları sadece üretim, paketleme, tesis hijyeni gibi unsurları kapsamamaktadır, personel hijyen uygulamasını da ele alan standarttır. Ghp (İyi Hijyen Uygulamaları) standartı için, Gmp (İyi Üretim Uygulamalar)’yi tamamlayan standart, Gıda güvenliği Yönetim Sisteminin ise ön şartı olduğunu belirtebiliriz.
Gıda tedariğinin her adımında hijyen konusu ile ilgili olan her tehlike ve risklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu risk ve tehlikeleri ortadan kaldırmak için GHP sürecindeki tüm adımların uygulanması gerekmektedir.
Çevre hijyeni eksikliği, kişisel hijyen eksikliği, gıdaların uygunsuz şartlar altında dağıtılması, yiyecek kaynaklarının güvensiz olması vb. gibi unsurlar gıda kaynaklı hastalıklara yol açmaktadır. Zararlı mikroorganizmalar, gıdalarda kolaylıkla çoğalabildiinden dolayı gıda zehirlenmelerine hatta gıda kaynaklı ölümlere maalesef yol açabilmektedir. Hastalarda, yaşlı ve çocuklarda çok daha tehlikeli sonuçlara yol açarak insan sağlığını ve yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Bu risk ve tehlikeleri azaltmak ise iş yerinin sorumluluğu altındadır.
GHP - İyi Hijyen Uygulamaları Faydaları Nelerdir?
- Gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçmeyi sağlar,
- Tüketici güvenilirliği sağlar,
- Uluslararası ticarette avantaj sağlar,
- Rekabette öne çıkarır,
- Hijyenik çalışma koşullarının kanıtıdır,
- Müşteri güvenilirliği kazandırır,
- Yeni müşteri portföyü oluşturur,
- Çevresel etkilerinin azaltılmasını sağlar,
- Tüketici sağlığının korunmasını sağlar,
- Çalışan farkındalığı sağlar.
GHP Belgesini Kimler Almalıdır?
GHP belgesini gıda üretimi, satışı ve muhafazasını yapan işletmeler, yemek servisi, restoran hizmetleri gibi konularda faaliyet gösteren tüm işletmeler alabilmektedir. Bu işletmeler Ghp belgesini alarak hijyen konusunda tüm şartları yerine getirdiğini doğrulamaktadır.
GHP Belgesi Nasıl Alınır?
GHP belgesi almak isteyen firmalar başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. EOScert olarak bizlere ilettiğiniz başvurularınızı özen içerisinde tamamlamaktayız. Kuruluşunuza özel planlamaları gerçekleştirdikten sonra akredite olan kuruluşumuz tarafından denetim ve değerlendirmeleriniz yapılmaktadır. Bu doğrultuda belgelendirme süreciniz başlatılır.
GHP sertifikasını almak isteyen firmalar standart şartlarını yeri getirmek zorundadır. Gerekli dokümantasyonun bulunması, kayıtların oluşturulması gibi adımların akabinde;
- İlk Değerlendirme aşamasında uygunsuzluk alanların belirlenmesi ve kuruluşu incelemek için bilgilerin toplanması sağlanır.
- Denetim aşamasında değerlendirme esnasında alınan bilgilerin teyit edilmesi sağlanır. Kuruluştaki Ghp yapısı standart gerekliliklerine göre denetlenir.
- Belgelendirmenin tamamlanması aşamasında ise denetim sonrası varsa çıkan uygunsuzlukların kapatılması ve raporun uygun olarak tamamlanması halinde belgelendirme komitesine sunularak onay verilmesi ile yapılır.
GHP Belgesi Nereden Alınır?
GHP belgesi, sizin faaliyet alanınızda / sektörünüzde verebilecek belgelendirme kuruluşu tarafından almanız gerekmektedir. Her sektör için belirlenmiş olan EA / NACE kodu bulunmaktadır. EOScert olarak GHP standardında hizmette kaliteyi tercih eden tüm sektörlere ve hijyen konusunda tüm şartları yerine getirdiğini kanıtlamak isteyen firmalara belgelendirme yapabilmekteyiz. Tüm başvuru süreçleriniz ve aklınıza takılan konular için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.