ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi
ISO 22301 belgesi işletmelere yönelik olası tehditlere veya kesintilere karşı yaşanan bir ihlal olayının önceden tanımlanan ve kabul edilebilir seviyelerde hizmetin devam edebilmesine olanak sağlayan iş sürekliliği yönetim sistemi yapısıdır.
Karşılaşılabilecek ihlal olaylarının meydana gelmesi durumunda faaliyetlere olan etkisini tespit eden, firma sahiplerinin itibarını, çıkarlarını ve marka değerini koruyan etkili bir karşılık verme tekniğiyle kurumsal direncin oluşması adına altyapı sağlayan bir yönetim sürecidir.
Yukarıdakiler eşliğinde iş sürekliliğine dair tüm sürecin profesyonel şekilde işletilmesine, izlenmesine, sürüdürülebilir kılmasına ve iyileştirmesine iso 22301 yönetim sistemi adı verilir. Süreçlerin kesintiye uğraması sonucunda tahammül edilebilirlik ve tekrar işler hale getirmek için neler yapılacağını belirleyen temel aşamayı belirtir.
ISO 22301 sertifikasının alınma aşamasında bütün süreci profesyonel bir şekilde yöneten, eğitimleri veren sistemin gerekli olan işlemlerini yaptıran kuruluşların EOSCert gibi akredite belgelendirme kuruluşlarına başvuru yaparak denetlenmesi sağlanabilir. Bunun sonucu olarak ISO 22301 iş sürekliliği yönetim sistemine sahip olabilirsiniz.
ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Neden Önemlidir?
İşletmede mevcut durum analizinin yapılması, proje planı hazırlanması, iş sürekliliğinin artması gibi konuları ele alabilmek için destekleyici faktörleri bulunmaktadır. ISO 22301 belgesine sahip olmak hissedarlara v.i.p. hizmet sunma gücünü verir.
Potansiyel olarak oluşabilecek kayıpların ne gibi zararlara yol açabileceği gibi konular üzerinde toplantılar yapılarak senaryolar oluşturulur. Bulut tabanlı hizmet veren sağlayıcıların sistemlerinde meydana gelebilecek kesintiler, hizmet gecikmeleri, teslimat yapamayan tedarikçiler, fiziki sunucuda barındırılan veriler gibi bir çok senaryo sektör bazlı çıkarılabilir. Bu senaryolara müdahale yöntemleri ve riskleri için alınacak aksiyonlar belirlenebilir. Tüm su stratejik faaliyetlere yönelik yatırım planları oluşturulabilir.
ISO 22301 standardı ile kuruluşlarda yedeklemelerin güvence altında olması, muhafazası, minimum kayıpla veya kayıpsız veri işlenmesi ve kritik durumlarda süreçlerin kurtarılma aksiyonlarını en üst seviyede yapma yeteneği ortaya çıkar.
ISO 22301 Belgesinin Faydaları Nelerdir?
ISO 22301 belgesi dünya genelinde kabul edilmiştir. Toplumsal güvenliği ve iş sürekliliği yapı taşlarını belirleyen bu standardın faydaları kısaca aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
- Kurumsal yönetimin etkinleşmesi ve piyasada üstünlük sağlayarak sektörde öncü olunmasına katkıda bulunur.
- Kesintilerin ve kayıpları minimize eder.
- Olası bir kriz anında süreçleri çalışılabilir kılar.
- İş sürekliliği bilincine vakıf olunarak müşteri gereksinimlerinin karşılanmasını ve personellerin işe maksimum odaklanmasını sağlar.
- Sürekliliğin sağlanıyor olması ile işletme yeteneklerini ortaya koyar.
- Yasal şartlara uyumu kolaylaştırır.
- Bilgi Teknolojisi yönünden zayıflıkların saptanarak giderilmesine imkan verir.
- Tüm paydaşlara ve müşterilere güven telkin ederek memnuniyeti arttırır.
- Faaliyetler için gerekli olan kaynakların nasıl önceliklendirilmesi gerektiğinin farkına vardırır.
- Olası ihlal olaylarının yönetilmesini ve kontrollerin gerçekleştirilmesini sağlar.
- Yaşanan olayların etkisini en aza indirgemek için aktif bir yaklaşım sergiler.
- Prestij kazandırarak markanızın itibarını ve bilinirliğine olumlu katkıda bulunur.
ISO 22301 Belgesi’ni Kimler Almalıdır?
ISO 22301 Belgesi tüm ölçek ve sektördeki firmalara uygun bir standarttır. Standart şartlarını yerine getirebilen tüm işletmeler sertifika almak için başvuru yapabilmektedir. İster teknoloji sektörünün direk içinde olsun ister dolaylı yoldan teknolojiye dokunan bir işletme olsun tüm sektörlerde uygulanabilir versiyonlar yapılmaktadır.
Özellikle E-fatura özel entegratör firmaları ve finans kuruluşları başta olmak üzere, e-ticaret ve web dizayn firmaları, yazılım geliştirme, sunucu kiralama, yedekleme hizmeti sunan firmalar, call center firmaları vb. gibi tüm kuruluşların iso 22301 belgesi alması tavsiye edilebilir.
ISO 22301 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 22301 belgesi almak isteyen firmaların öncelikle başvuru işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. EOSCert olarak bize gelen başvurularınız özenle tamamlandıktan sonra işletmeniz özelinde planlamalar yapılır. Akredite olan kuruluşumuz tarafından denetim ve değerlendirmeleriniz yapılarak belgelendirme süreciniz başlatılır.
ISO 22301 belgesine sahip olmayı hedefleyen firmalar, her durumda bu standardın gereklilikleri yerine getirmek zorundadır. Gerekli dokümantasyonun sağlanması, kayıtların oluşturulması, sistem bileşenlerinin kurulması vb. gibi konulardan bazıları aşağıdaki gibidir.
- Üst yönetim desteğiyle süreçlerin oluşturulması ve iso 22301 iş sürekliliği yönetim sistemi kurulması adına teşvik edilmesi en önemli aşamalardan biridir.
- ISO 22301 standardının TSE üzerinden satın alınarak temin edilmesi gereklidir. İlgili standardın tam olarak anlaşılması ve bilgi sahibi olunması faydalı olacaktır.
- Firmaya özel detaylı iş etki analizleri yapılarak süreçler belirlenerek planlama yapılmalıdır.
- Yapısal gereksinimler risk ve etkileri değerlendirilmelidir.
- Kritik proses adımları oluşturulur her süreç için etkisi belirlenmelidir.
- Politikalar, hedefler, kritik olmayan ve kritik olan tüm uygulamalar oluşturularak değerlendirmeler yapılmalıdır.
- Yapılan değerlendirmeler sonucu iş sürekliliği planları meydana getirilmelidir. Bu planlar belirli periyotlarla test edilmelidir.
- Gerekliliklerin ardından yıllık olarak iç tetkik ve yönetim gözden geçirme toplantıları yapılarak süreklilik sağlanmalıdır.
Yukarıda belirttiğimiz ve iso 22301 standardının istemiş olduğu bir kısım işlemleri ve diğer tüm faaliyetleri tamamladıktan sonra EOSCert gibi bu standartta akredite olan yetkili bir kuruluşa başvurabilirsiniz.
İlk Değerlendirme aşamasında faaliyetlerin belirlenmesi ve kuruluşu incelemek için bilgilerin toplanması sağlanır. Denetim aşamasında değerlendirme esnasında alınan bilgilerin teyit edilmesi sağlanır. Kuruluştaki iso 22301 yapısı standart gerekliliklerine göre denetlenir. Belgelendirmenin tamamlanması aşamasında ise denetim sonrası varsa çıkan uygunsuzlukların kapatılması ve raporun uygun olarak tamamlanması halinde belgelendirme komitesine sunularak onay verilmesi ile sertifika basımı yapılır.
Tüm bu aşamalar sonrası sertifikanızı alabilecek ve standart logolarını kullanmaya hak kazanacaksınız.
ISO 22301 Belgesi Nereden Alınır?
ISO 22301 iş sürekliliği yönetim sistemi standardını sizin faaliyet alanınızda / sektörünüzde verebilecek belgelendirme kuruluşu tarafından almanız gerekmektedir. Her sektör için belirlenmiş olan EA / NACE kodu bulunmaktadır. EOScert olarak iso 22301 standardında tüm sektörlere belgelendirme yapabilmekteyiz. Tüm başvuru süreçleriniz ve aklınıza takılan konular için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.