ISO 37001 Yolsuzlukla Mücadele Yönetim Sistemi
Görevi ve yetkiyi kötüye kullanma, yasaya, yönteme aykırı iş yapmak ‘yolsuzluk’ kelimesinin anlamlarıdır. Yolsuzluk, her ülke de aynı anlamı içermediğinden dolayı asıl olan uygulamanın yapıldığı ülkedeki kanun ve mevzuatlarda tanımlanan konular yolsuzluk olarak adlandırılmaktadır.
Günümüzde bir çok iş yerinin bu konudan muzdarip olduğunu belirtmek isteriz. Bu sorunla başa çıkabilmek için ise Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO), 37001 standartını yayınlamış ve geliştirmiştir. ISO 37001, kuruluşların yolsuzlukla mücadele yönetim sistemini uygulaması, iyileştirmesi ve sürdürmesi için gerekli bilgileri içeren rehberdir.
ISO 37001 standardına göre kuruluşta yolsuzluğun tespit edilip, önlenmesi için bir takım kontrol faaliyetleri bulunmaktadır;
- Yolsuzlukla mücadele politikası oluşturulmalıdır,
- Üst yönetim sorumluluk, atama ve yetkileri gerçekleştirmelidir,
- Personellere ekip eğitimleri verilmeli ve gerekli kontroller sağlanmalıdır,
- Yolsuzluğa neden olabilecek etkenlerdeki riskler değerlendirilmelidir,
- Projeleri, iş ortaklarını, personellerini mücadele kapsamına dahil etmelidir,
- Araştırma, izleme ve gözden geçirme yöntemleri tanımlanmalı,
- Gerekli konularda düzeltme ve önlemeyici faaliyetler ile sürekli iyileştirme sağlanmalıdır.
Yolsuzluk, rüşvet, dolandırıcılık gibi iş ahlakına uymayan konularda kuruluşlar ciddi hasarlar almaktadır. ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sistemi belgesi, kuruluşun bu konuda şahıs veya firma bazlı olarak hiç kimseye taviz vermediği ve oluşabilecek her türlü yolsuzluğa karşı önlem aldığını göstermektedir.
Kuruluş içerisinde veya 3.taraflardan oluşabilecek yolsuzluk tehditini önlemek için firmalar ISO 37001 belgesine ihtiyaç duymaktadır.
ISO 37001 Yolsuzlukla Mücadele Yönetim Sistemi Faydaları
- Kuruluş prestijini yükseltmek,
- Finansal kayıp, mali cezalar vb. maliyetlerin olasılığını en aza indirmek,
- Müşteriye ve 3. Taraflara güven vermek,
- Sektördeki yerini korumak,
- Çalışanlara konuyla ilgili farkındalık sağlamak ve kurumsal değer kazandırmak,
- Gerçekleşebilecek yolsuzluk olaylarında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği belirlenmiş olur,
- Herhangi bir cezai soruşturmada, ISO 37001 belgesinin olduğu ve sistemi uygulayan kuruluşta kanıt niteliği taşır.
ISO 37001 Belgesini Kimler Almalıdır?
ISO 37001 belgesini büyük, orta, küçük kuruluşlar, kamu veya özel sektör ayırmaksızın yolsuzluk ve rüşvetle mücadele için gerekli adımı atarak firma itibarını korumak isteyen her kuruluş alabilir. ISO 37001 belgesine sahip olmak için spesifik kriterler bulunmamaktadır.
Şeffaf ve güvenilir bir kuruluş olma yolunda ilerleyen her firma ISO 37001 sertifikasını alabilmektedir. ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sistemini, şirketinizde bulunan diğer yönetim sistemlerine entegre etme özelliği bulunduğunuda belirtmek isteriz. Kısaca özetleyecek olursak ISO 37001 belgesi için herhangi bir sınır veya ölçek bulunmamaktadır.
ISO 37001 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 37001 yolsuzlukla mücadele yönetim sistemi standardını sizin faaliyet alanınızda / sektörünüzde verebilecek belgelendirme kuruluşu tarafından almanız gerekmektedir. Her sektör için belirlenmiş olan EA / NACE kodu bulunmaktadır. EOScert olarak iso 37001 standardında tüm sektörlere belgelendirme yapabilmekteyiz. Tüm başvuru süreçleriniz ve aklınıza takılan konular için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.