ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
ISO 14001 belgesi, işletmenin öncelikle çevresel etkilerini kontrol edebilmek, atıklarının geri dönüşümünde yasal ve sistematik bir düzen ile hareket etmek, beklentilerini, ihtiyaçlarını ve faaliyetlerinin bütününde, verimliliğin arttırılmasını sağlamak amacı ile kurulabilecek ve sürekli iyileştirmeyi sağlayabilecek, bir yönetim sistemi programıdır.
ISO 14001 standart maddeleri; Müşteri tarafından uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartlarını karşılayan ürünü yada hizmeti düzenli olarak sağlama yeteneğini göstermeye ihtiyaç duyduğunda ve sistemin sürekliliğinin sağlanması, iyileştirilmesi, müşteri ve uygulanabilir birincil ve ikincil mevzuat şartlarına uygunluğunu sağlar. Bunun için gereken prosesler (süreçler) dahil olmak üzere sistemi etkin olarak uygulayarak çevreye duyarlı olarak faaliyetlerini gerçekleştirmeyi öncelik edinir. Ayrıca doğal kaynak kullanımını kontrollü olarak yaparak doğayı korumayı, atıkların geri dönüşümünü sağlamayı amaçlamaktadır. Bu sayede müşteri memnuniyetini artırmayı hedefler.
İşletmenin bünyesinin veya proseslerinin tamamında yarar sağlayacak bir standart olup, tüm dünya üzerinde aynı şekilde geçerli olan ve aynı şekilde uygulanan bir standarttır. ISO 14001 uygulamak ile çevresel etkiler azaltılacak, geri dönüştürme ve bertaraf metotları etkin uygulanacak, doğaya verilebilecek zarar en iyi ihtimal ile minimize edilecek, ürün kalitesi, müşteri memnuniyeti gibi alanlarda iyileşmeler görülecek ve fire, kalitesiz ürün veya hizmet, müşteri şikayetleri gibi konularda azalmalar görülecektir.
ISO 14001 Belgesinin Faydaları Nelerdir?
ISO 14001 belgesinin temelde çevreye duyarlı olması gerektiği ifade edilmektedir. Örneğin kaynak ve atık düzenlemelerine yer verilir. Çünkü çevreye verdiği etkileri ölçülür ve bu durum kurumun imajını oluşmasında etkenlik sağlar.
- Kurumsal imaj ve güven oluşturulması
- Çevre etkilerinden kaynaklanan maliyetler düşer.
- İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.
- İşletme faaliyetlerinden kaynaklanan kirlilik, kaynaktan başlayarak kontrol altına alınır.
- Tedarik zincirinin çevresel performansını iyileştirir.
- Ulusal ve/veya uluslararası mevzuatlara uyumun artırılmasını sağlar.
- Uluslararası rekabette avantaj sağlar.
- İşletme itibar ve Pazar payının artmasına yardımcı olur.
- Maliyet kontrolünün geliştirilmesiyle masrafların azaltılması ve verimliliğin artırılmasını destekler.
- Acil durumlara (deprem, yangın, sel vb.) ve kazalara karşı hazırlık sağlar.
- Girdi malzemeleri ve enerji tasarrufu sağlar.
- Çalışanların çevre hassasiyeti ve bilinci artar.
- Çevreye zarar vermeyen bir işletmede çalışmak, çalışanları motive eder.
- Yasal kurumlara karşı, mevzuat ve yönetmeliklere uyulduğu kanıtlanır.
- Çevreye bırakılan atıkların önüne geçilir.
- Gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda tanınmışlık sağlanarak kuruluşa prestij kazandırır.
- Tüketicinin çevre ile ilgili beklentilerine cevap verilir ve bilinçli tüketicilere erişebilme ve onları kazanma şansı artar.
Ayrıca daha temiz bir çevre ve geri dönüştürülebilir atıkların arttırılmasını desteklemek için oluşturulan ve yasal zorunluluk haline getirilen Sıfır Atık kapsamını uygulamış olursunuz. Bu sayede firmanızın iso 14001 belgesinin faydalarını gözle görülür şekilde ispatlamış hale getirebilirsiniz.
ISO 14001 Belgesi ’ni Kimler Almalıdır?
ISO 14001 belgesi, üretim yapan, hizmet sunan ve ticaretle alakalı çevreye etki edebilecek her türlü işletmeye uygulanabilmektedir. Bu tür işletmelerin hepsi ISO 14001 çevre yönetim sistemi sertifikasından faydalanabilmektedir.
- Endüstriyel alanda çalışma gösteren kurumların başvurmaları gerekir.
- Üretim yapan şirketlerin de çevre yönetim sistemlerine dahil olmalarında fayda vardır.
- Temelde hizmet sunan veya ticari ilişkilere sahip olan harekete geçebilir.
Aynı sektörde faaliyet gösterdiğiniz firmalara karşı tarzını, işleyişe bakış açısını ve iyi bir altyapı ile çevre yönetim sistemini uyguladığınızı hem rakiplerinize hemde müşterilerinize göstermek için alınması gerekir. Gireceğiz herhangi bir ihalede iso 14001 Belgesi şartı arandığında ihale esnasında ilgili yetkililere belgesini sunmanız için alınması gerekir. Müşterilerinizin gözünde itibarının taçlandırılması ve prestijin en üst düzeyde tutulmasını sağlamanız için alınması gerekir.
ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 14001 belgesi almak isteyen firmaların öncelikle başvuru işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. EOSCert olarak bize gelen başvurularınız özenle tamamlandıktan sonra işletmeniz özelinde planlamalar yapılır. Akredite olan kuruluşumuz tarafından denetim ve değerlendirmeleriniz yapılarak belgelendirme süreciniz başlatılır.
ISO 14001 belgesi gereksinimlerinden bazıları aşağıdaki şekildedir.
- Organizasyon yapısını oluşturmak, çalışanlara farkındalık katmak için gerekli olan tüm iç ve dış unsurları belirlemelisiniz. Unutmayın ki belirleyeceğiniz unsurlar istediğiniz sonuca ulaşmanız konusunda kabiliyet seviyesine etki edecektir.
- Kuruluş üst yönetimi tarafından faaliyetlere yönelik yapılacaklar için kaynaklar belirlenmeli ve ihtiyaç sıralaması yapılmalıdır. Özellikle müşteri odaklılık ilkesi ile memnuniyeti korumayı taahhüt etmelidir.
- Firma bünyesinde herkesin görev ve sorumlulukları belirlenmeli ve sistemin iyileşmesine yönelik sorumluluk alabilmelidir.
- Çevre Boyutlarını ve çevre etkilerini belirlemeli ve buna bağlı planlamalar yapılmalıdır.
- Atıkların düzeyi ile hangi atıkların hangi yöntemlerle hangi firmalara teslim edileceği planlanarak sürekliliği sağlanmalı ve kayıt altına alınmalıdır.
- Üretilen ürün veya sunulan hizmete yönelik performans değerlendirmesi yapmak için metot oluşturmalıdır. Oluşturulan prosedüre bağlı olarak belirli aralıklarla vereceği hizmeti düzenli olarak kontrol etmelidir.
- Düzeltme ve iyileştirme faaliyetleri planlamalı, gelen şikayet yada çıkan uygunsuzlarda ne gibi adımlar atacağını belirlemelidir.
ISO 14001 belgesine sahip olmayı hedefleyen firmalar, her durumda bu standardın gereklilikleri yerine getirmek zorundadır. Gerekli dokümantasyonun sağlanması, kayıtların oluşturulması, vb. gibi adımlar ISO 14001 ’de yer alan şekliyle gerçekleştirilmelidir.
1. İlk Değerlendirme aşamasında uygunsuzluk alanlarının belirlenmesi ve kuruluşu incelemek için bilgilerin toplanması sağlanır.
2. Denetim aşamasında değerlendirme esnasında alınan bilgilerin teyit edilmesi sağlanır. Kuruluştaki ISO 14000 yapısı standart gerekliliklerine göre uzman baş denetçilerimiz tarafından denetlenir.
Belgelendirmenin tamamlanması aşamasında ise denetim sonrası varsa çıkan uygunsuzlukların kapatılması ve raporun uygun olarak tamamlanması halinde belgelendirme komitesine sunularak onay verilmesi ile yapılır.
ISO 14001 Belgesi Nereden Alınır?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardını sizin faaliyet alanınızda / sektörünüzde verebilecek belgelendirme kuruluşu tarafından almanız gerekmektedir. Her sektör için belirlenmiş olan EA / NACE kodu bulunmaktadır. EOScert olarak iso 14001 standardında tüm sektörlere belgelendirme yapabilmekteyiz. Tüm başvuru süreçleriniz ve aklınıza takılan konular için bizimle irtibata geçmeniz yeterlidir.