ISO 14064 - Lojistik Sektörü
Dünya Ekonomik Forumu'nun Ocak 2023'teki Yıllık Toplantısı'nda, lojistik endüstrisini net sıfır emisyon yolculuğunda desteklemek için harika bir adım atıldı! Davos'ta şirketlerin lojistik emisyonlarını daha iyi anlayıp izleyebilecekleri bir kılavuz tanıtıldı. Akıllı Nakliye Merkezi ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi işbirliğiyle yayınlanan bu kılavuz, işletmelere dekarbonizasyon stratejilerini uygulamada bir rehber sunmayı hedefliyor.
Heyecan verici bir haber de ISO 14083 standardının duyurulması! Bu standart, lojistik emisyon muhasebesi için evrensel bir çözüm sunarak, sektörün karbon azaltma çabalarında dünya çapında desteklenmesini sağlayacak. Ulaştırma sektörü, küresel karbon emisyonlarının üçte birinden fazlasına katkı sağlayarak gerçek bir oyun değiştirici olma potansiyeline sahip.
Gelişmiş ülkelerde en büyük emisyon kaynağı olan bu sektör, 2021'de pandemi önlemlerinin kaldırılmasından bu yana %8'lik bir artışla 7,7 gigaton CO2 üretti. Ancak, bu güzel gelişmelerle birlikte, taşımacılık 2030'a kadar emisyonlarını %20 oranında, 6 Gt'nin altına çekme taahhüdünde bulunuyor.
Ulaştırma endüstrisi, sıfır karbonlu bir geleceğe adil, sağlıklı ve esnek bir geçişte öncü bir rol üstlenmeye kararlı. Hedeflere ulaşma yolunda umut verici bir momentum var. Lojistik Operasyonların Uçtan Uca Sera Gazı Raporlaması ile bu hedeflere ulaşma yolunda bir adım daha atıldı. Hep birlikte, daha temiz bir geleceğe doğru ilerliyoruz!
Yük taşımacılığı küresel ekonomimizde önemli bir rol oynamaktadır.
Dekarbonizasyon boşluklarını kapatmaya odaklanmak önemli! Özellikle yük taşımacılığı, küresel ekonomimizde kilit bir rol oynuyor. Kamyonlar, uçaklar, gemiler ve trenlerle yılda milyarlarca ton kargonun taşınması, küresel sera gazı emisyonlarının %8'ine, depolama işlemleri dahil edildiğinde ise %11'ine katkıda bulunuyor.
Bu büyük hacimli taşıma işlemleri, enerji ve yüksek miktarda CO2 emisyonu gerektiriyor. Ancak endişelenmeyin, "her zamanki gibi iş" yaklaşımıyla ilerlemek pek olası değil. Sektör, standartlarla karbon ayak iziyle mücadele etmeye şimdiden başladı. Son verilere göre, birçok nakliye firması ve şirketi 2050'ye kadar, hatta daha önce net sıfır hedefine ulaşmayı planlıyor.
Mal ve hizmet üretimi ve ticareti sırasında oluşan karbon kayıtlarını tutmak ve azaltma çabalarındaki ilerlemeyi takip etmek kritik. Bu bilinçle, ürünlerde ve ekonomik faaliyetlerdeki CO2 emisyonlarını ölçmek için farklı yöntemler geliştiriliyor.
Emisyonların nereden geldiğini anlamak, onları yönetmenin ilk adımıdır.
Uluslararası Standartlar, nakliye sektörünün çevresel etkileri azaltma hedefine nasıl katkı sağlıyor? Her şey, verimlilik ve çevresel etkileri en aza indirme arzusuyla başlıyor. CO2 emisyonlarının kaynağını anlamak ve detaylı bir temel oluşturmak, yönetim sürecinin ilk adımı.
Tedarik zinciri odaklı işbirlikleri, birden fazla taşıma modunu kapsayarak nakliyecilerin karbonsuzlaştırma çabalarını kolaylaştırıyor. İşte bu konuda güzel bir örnek: Akıllı Nakliye Merkezi (SFC). SFC, çok uluslu şirketlere CO2 emisyonlarını izleme, raporlama ve azaltma konusunda yardımcı olmak amacıyla Küresel Lojistik Emisyon Konseyi (GLEC) Çerçevesi'ni oluşturdu. Yüzlerce çok uluslu şirket, lojistik emisyonlarını açıklamak için GLEC Çerçevesi'ni kullanıyor ve bu, yeni bir ISO standardının oluşturulmasında önemli bir katkıdır.
Ticaretle ilgili emisyonları daha da azaltmak için cesur adımlara ihtiyaç var.
Sophie Punte'un liderliğindeki Akıllı Nakliye Merkezi, ISO 14083 standardını geliştirmek ve GLEC metodolojisini güçlendirmekle, hükümetlerden yatırımcılara kadar geniş bir katılımcı kitlesi tarafından küresel kabul ve tutarlı uygulamayı desteklemek adına önemli bir adım atmış durumda. Punte, "GLEC Çerçevesi – ve yakında ISO 14083 standardı – küresel lojistik emisyonlarını tutarlı bir şekilde hesaplamaya ve raporlamaya izin veriyor. Blok zinciri teknolojisiyle birleştiğinde, sektör bir şeffaflık devrimi sağlayabilir" diyor.
ISO 14083, kolektif çabaları artıracak ve iklim eylemini yönlendirmek, emisyonları azaltmak ve ilerlemeyi izlemek için politikalar ve yol haritaları oluşturmak isteyen oyunculara benzersiz bir araç sunacak. Dünya genelinde hükümetlerden daha fazla destek alması ve kurumsal ve devlet muhasebesi ile lojistik emisyonlarının raporlanması arasındaki uyumu geliştirmesi beklenen bu ISO standardı, çok paydaşlı bir süreçle geliştirildi.
Bu haberlerle birlikte ISO 14083'ün hem yolcu hem de yük taşımacılığını kapsayan bir kapsama sahip olması, sektöre ortak bir endüstri kılavuzu sağlayarak yük taşımacılığı ve lojistikten kaynaklanan emisyonları hesaplamak ve raporlamak için bir standart oluşturacak. Sektöre özel kılavuzlar, gemi kategorileri, varsayılan emisyon yoğunluğu değerleri ve iç su yolu taşımacılığı için hesaplama örnekleri gibi konularda ana standardı tamamlayacak.
Bu Uluslararası Standart, mevcut sektör uygulamalarıyla ulaşım kaynaklı gelecekteki sera gazı emisyonlarını sınırlamada kritik bir rol oynayabilir. Ticaretle ilgili emisyonları azaltmak için cesur adımlara ihtiyaç var. Coğrafi kapsama sahip güvenilir kıyaslamalı hesaplamalar sağlamak, işletmelere malları en temiz ve en etkili şekilde taşıma, yakıt tasarruflu taşıyıcıları ve modları seçme, emisyonları raporlama ve azaltma için en uygun teknolojileri ve stratejileri belirleme konusunda yardımcı olacak. Bu, karbon emisyonlarının etkisi hakkında bir düşünce bırakarak ticaretin kapımıza kadar taşınması için önemli bir adım olabilir.
Kaynak: iso.org