NAC Akreditasyon Kurumu Kimdir?
NAC akreditasyon kurumu (National Accreditation Center), bölgesel akreditasyon komisyonlarından APAC’ a üye bir akreditasyon kurumudur. NAC, 24.10.2016 tarihinde APAC'a ortak üye olarak başvurmuştur. Başvuru, 17 Şubat 2017 tarihinde 29 evet oyu (oybirliğiyle) ile kabul edilmiş ve APAC sayfasında yayınlanmıştır. Buraya tıklayarak APAC üyelerini ve NAC akreditasyon kurumunu görebilirsiniz.
Eoscert (EOS Belgelendirme Denetim ve Eğitim Hizmetleri Ltd. Şti.) olarak NAC (Amerika Akreditasyonu) üzerinden yetkili bir belgelendirme firmasıyız. 01.03.2022 tarihinde yapmış olduğumuz başvurumuz değerlendirilmiş ve uygun bulunmuştur. Firmamızda yapılan denetimler başarılı bir şekilde tamamlanmış olup 20.09.2022 tarihinde full kapsamlı olarak NAC akreditasyon kurumu tarafından akredite edilmiştir. NAC-023-MS akreditasyon numarasıyla bizi buraya tıklayarak sorgulayabilirsiniz.
Ayrıca akreditasyon sertifikamızı buradan inceleyebilirsiniz.
Akreditasyon; ürün veya hizmetin, piyasa şartlarına, ulusal veya uluslararası standartlara, yönetmeliklere, mevzuatlara uygun olduğunu göstermek üzere, ürün veya hizmet için yapılacak olan deney, analiz, muayene ve belgelendirme işlemlerini yapacak kurum veya kuruluşların, uluslararası akredite bir kurumca, uluslararası standartlarda denetlenip, yetkilendirmesine verilen isimdir. Akreditasyon kurumları, sundukları hizmetin küresel çapta geçerli olabilmesi için, IAF (Uluslararası Akreditasyon Forumu) tarafından hazırlanmış olan MLA (Karşılıklı Tanıma Antlaşması) antlaşmasına imza atmış olmalıdırlar. Şayet, akreditasyon kurumu MLA antlaşmasına imza atmamış bir akreditasyon kurumu ise çok taraflı karşılıklı tanıma ilkesine uygun olmaması sebebi ile uluslararası geçerliliğinde kimi zaman sorunlar oluşabilir. Ancak bu noktada bu akreditasyonun geçersiz olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Çünkü MLA antlaşmasına imza atmış olan bölgesel akreditasyon örgütlerinin birine (APAC, EA vb. gibi) üye olmaları dolaylı yoldan IAF tarafından tanındıkları anlamına da gelmektedir.
APAC Nedir?
APAC (Asia Pacific Accreditation Cooperation), türkçesi Asya Pasifik Akreditasyon işbirliği olarak geçen, IAF üyesi olup MLA (Karşılıklı Tanıma) anlaşması imzalamış bir akreditasyon komisyonudur. IAF nezdinde yayınlanmış olan APAC üyeliğini buraya tıklayarak görebilirsiniz. Dolayısıyla EOS Belgelendirme olarak tarafımızdan verilen belgeler, geçerli ve tanınır kılınmaktadır. IAF akreditasyon forumu APAC gibi daha birçok akreditasyon komisyonu ile iş birliği içindedir. Bunlar; EA (European Accreditation), AFRAC (Africian Accreditation Cooperation), IAAC (Inter-American Accreditation Cooperation), ARAC (Arab Accreditation Cooperation) olarak sıralanmaktadır.
IAF Nedir?
IAF (International Accreditation Forum), yönetim sistemleri, ürünler, hizmetler, personel ve diğer benzer uygunluk değerlendirme programları alanlarıyla ilgilenen dünya Uygunluk Değerlendirme Akreditasyon kuruluşları ve diğer kuruluşlar birliğidir. İşletme ve müşterileri için riski azaltan, dünya çapında uygunluk değerlendirme programları geliştiren bir yapıdan oluşmaktadır. IAF 'ın birincil amacı, akreditasyon kuruluşu üyrelerinin sadece üstlendikleri işi yapmaya ve çıkar çatışmasına tabi olmayan akreditasyon kuruluşlarını denetlemektir. İkinci amacı ise akreditasyon kuruluşu üyeleri arasında, akredite bir sertifikanın dünyanın herhangi bir yerinde güvenilmesini sağlayarak işletmeler ve müşterileri için riski azaltan Çok Taraflı Tanıma Düzenlemeleri (MLA'lar) olarak bilinen karşılıklı tanıma düzenlemeleri oluşturmaktır. MLA, ticaretin önündeki teknik engelleri ortadan kaldırarak dünya ticaret özgürlüğüne katkıda bulunur. IAF, dünyanın bir yerinde akredite bir uygunluk değerlendirme sertifikasına sahip şirketlerin bu sertifikanın dünyanın neresinde olursa olsun tanınmasını sağlayacak tek bir sisteme ulaşmanın en etkili yolunu bulmak için çalışır.
MLA Anlaşması Nedir?
MLA (Multilateral Recognition Agreement), karşılıklı tanıma anlaşması olarak bilinmektedir. Bu anlaşma akreditasyon kuruluşlarının karşılıklı olarak tanınmasını sağlar. İmza atan tüm akreditasyon kuruluşları ve akreditasyon örgütleri birbirlerinin yaptığı tüm akreditasyonları otomatik olarak kabul etmiş ve geçerli saymak zorundadır. MLA'nın amacı, dünyanın tüm ülkelerindeki tüm akreditasyon kuruluşlarını kapsaması ve böylece ürün veya hizmet tedarikçilerinin ürün veya hizmetlerini sattıkları her ülkede sertifikalandırılması ihtiyacını ortadan kaldırmasıdır.
EOS belgelendirme web sitesi için tıklayınız.
NAC akreditasyon kurumu web sitesi için tıklayınız.
APAC akreditasyon örgütü web sitesi için tıklayınız.
IAF akreditasyon forumu web sitesi için tıklayınız.